D-pentue | F-pentue | G-pentue | H-pentue | I-pentue
Etusivu | Kennel Geladius | Teoria | Kuvia | Yhteystiedot | Geladius-leirit | Vieraskirja 

Tervetuloa Kennel Geladiuksen verkkosivuille!

Geladius Galaxi pelasti ihmishengen

Linkki Iltalehden juttuun

Pohjolan Sanomissa ilmestynyt juttu: Henripekka Kallio, Kemi

Ihmishengen pelastanut Otto sai loistavan startin uralleen poliisissa

Työpari: Poliisi ja koira pitävät yhtä niin työssä kuin vapaa-ajallakin

Joulun alla Simossa koettiin hyytäviä hetkiä. Dementiaa sairastava 74-vuotias mies lähti harhailemaan palvelukodista vähissä vaatteissa. Vanhuksen onneksi apuun hälytettiin myös poliisin koirapartio, joka löysi neljä tuntia harhailleen miehen Simojoen saaresta kilometrien päästä katoamispaikasta.

Vanhuksen hengen pelastamisesta voidaan kiittää kaksivuotiasta saksanpaimenkoiraa Geladius Galaxia, tuttavallisemmin Ottoa.
- Tilanne oli älyttömän hankala nuorelle koiralle. Maa oli jäässä ja kasvillisuutta oli lisäksi niin paljon, että välillä piti ryömiä koiran perässä, kertoo koiran ohjaaja, vanhempi konstaapeli Mikko Laitila. Laitilan yllätykseksi Otto vainusi vanhuksen, joka löytyi maastosta pahoin kylmettyneenä.
Otto sai myöhemmin urotyöstään palkinnoksi herkullista kalkkunafilettä.
- Ihmisen pelastaminen on parasta, mitä minun virkaurallani voi sattua. Koira taisi olla itsekin ihmeissään, kun isäntä oli niin hyvällä tuulella, Laitila naurahtaa.

Useimmiten kadonneiden vanhusten etsinnät päättyvät eri tavoin.
- Heidät esimerkiksi poimitaan tien varresta hyvävointisempina, tai löydetään myöhemmin maastosta menehtyneenä, Laitila sanoo.

Lukiota pitempi koulutus
Suurelle yleisölle poliisikoirien työ on melko näkymätöntä, sillä tavallinen kansalainen ei yleensä joudu niiden kanssa tekemisiin. Koiria ei lisäksi ole kovin montaa. Esimerkiksi Lapissa on tällä hetkellä yhteensä neljätoista poliisikoiraa, joista kaksi Kemissä ja kolme Torniossa.

Koirien tehtävistä suurin osa on erilaisia etsintöjä, mutta aika ajoin koiria joudutaan usuttamaan myös voimankäyttöön. Oton ei ole vielä tarvinnut osallistua voimankäyttöön, sillä sen koulutus on yhä kesken.

Poliisikoirat saavat kolmevuotisen peruskoulutuksen ja sen päälle vuoden erikoistumiskoulutuksen. Näillä näkymin Otto erikoistuu aikanaan huumekoiraksi.
Koira on elämäntapa Laitila kuvailee Ottoa vilkkaaksi koiraksi, joka on erittäin motivoitunut työntekoon. Leikkisyyttä selittää luonnollisesti nuori ikä. Laitilan mukaan koira kyllä tietää, milloin ollaan töissä ja milloin vapaalla.

- Otosta tulee valppaampi, kun tulee käsky töihin. Se tietää, että mennään tekemään jotain mukavaa, Laitila kertoo. Koiran omistaa valtio, mutta siitä tulee omistajalleen käytännössä perheenjäsen. Laitilan mukaan koiranohjaajaksi ryhtyvälle poliisille koirien täytyy olla elämäntapa.

Pieni lisäkorvaus hupenee koiranruokaan ja kaikki harjoittelu tapahtuu vapaa-ajalla. Jo pelkkä koiran kunnon ylläpitäminen ottaa oman aikansa ja vaivansa.
- Työkoiraa voi verrata huippu-urheilijaan, Laitila sanoo.

Tausta
Sata vuotta täyteen
Suomen poliisikoiratoiminta täyttää tänä vuonna sata vuotta.

Ensimmäiset neljä poliisikoiraa tuotiin vuonna 1909 Saksasta Helsingin poliisilaitokselle.
Nykyään Suomessa on noin 270 poliisikoiraa. Yleisimmät rodut ovat saksanpaimenkoira ja belgianpaimenkoira malinois.

Poliisikoiratoiminnan keskus on Hämeenlinnassa sijaitseva poliisikoiralaitos. Keskus kouluttaa koiranohjaajat ja hankkii koirat poliisin käyttöön.

 
Kennel Geladius 2006